De juiste brandblusser voor in de keuken

In Nederland breken jaarlijks gemiddeld bijna 5000 brandjes uit binnenshuis en de helft hiervan beginnen in de keuken. Dit is ook niet vreemd, want in de keuken wordt dagelijks met hitte en vuur gewerkt. Andere grote boosdoeners zijn schoorsteenbranden en elektrische apparaten. Het is dus verstandig om aan enige vorm van brandpreventie te denken in uw keuken en hier zijn verscheidene opties voor. De meest voorkomende maatregelen voor de keuken zijn blusdekens en brandblussers. Als u een brandblusser keuken aan wilt schaffen, dan zijn er enkele punten waar u rekening mee moet houden.

 

Het type brandblusser keuken

Brandjes in de keuken beginnen meestal doordat er een vlam in de pan is ontstaan, doordat een pan oververhit raakt en iets aansteekt of doordat olie en frituurvet zo heet wordt zodat het spontaan gaat branden. Er is geen brandblusser voor uw keuken die al dit soort brandjes kan blussen en daarom kunt u soms het beste twee brandblussers aanschaffen. Aan de ene kant zijn er de poeder- en schuimblussers en aan de andere kant is er een vetbrandblusser. Poeder- en schuimblussers kunt u gebruiken voor elektrische apparaten en brand in vaste stoffen en met poederblussers kunt u ook gasbranden doven. Een vetbrandblusser is speciaal ontworpen om olie- en frituurvetbranden te doven.

 

Een poeder- of een schuimblusser

Een vetbrandblusser is dus zeker zinvol in de keuken, maar de keuze tussen een poeder- of een schuimblusser is minder makkelijk gemaakt en beide hebben bepaalde voordelen. Zo is een poederblusser goedkoper en kan het brandjes van categorie A, B en C blussen. Aan de andere kant is het poeder erg hardnekkig en zal het veel nevenschade aanrichten en is de kans dat de brand zal herontsteken groter. Schuimblussers zijn iets duurder en blussen alleen brandjes van categorie A en B, maar zal er geen nevenschade ontstaan, is het schuim makkelijk op te ruimen en omdat het schuim ook koelt zal de brand niet opnieuw op kunnen laaien. De meest toegepaste brandblusser keuken is dan ook de schuimblusser.

 

De inhoud

Heeft u eenmaal besloten welk type brandblusser keuken u wilt aanschaffen, dan is er nog de kwestie van de inhoud. Een kleine brandblusser klinkt aanlokkelijk, springt minder in zicht en is natuurlijk makkelijk op te bergen, maar met een brandblusser voor een keuken van 1 liter kunt u bijvoorbeeld maar 6 seconden spuiten voordat hij leeg is. Voor binnenshuis wordt door de brandweer een brandblusser van 6 liter aangeraden. Als u daar de brand niet mee kunt doven, dan is het tijd om de brandweer te bellen. Wilt u een optimale combinatie van brandpreventieproducten in uw keuken, dan kiest u voor een vetbrandblusser van 6 liter, een schuimblusser van 6 liter en een branddeken. Plaats deze op een goed zichtbare plaats, niet te ver van het gasfornuis op ongeveer 1,5 meter hoogte zodat u de brandblusser in uw keuken makkelijk kunt pakken en meteen kunt richten op het vuur.